Flores en Komodo National Park – Kleine Soenda-eilanden, Indonesië

Introductie Flores

Het eiland Flores is het grootste eiland van de Kleine-Soenda eilanden. Het heeft een gevarieerd landschap en ook een adembenemende natuur. Je vindt hier onder andere verlaten witte stranden, vulkanen en weelderige valleien. Het gezellige vissersdorpje Labuan Bajo is een perfect startpunt voor bijvoorbeeld excursies naar het Komodo National Park.

 

Locatie Flores - Indonesië

Kaart Flores en Komodo National Park - Indonesië

 

Het eiland heeft onder andere de volgende bezienswaardigheden:

 • Het Komodo National Park met onder andere de Komodo Dragon en daarnaast ook diverse geweldige snorkel- en duiklocaties.
 • Diverse traditionele dorpjes, bijvoorbeeld Wae Rebo, Bena Traditional Village en Wologai Village.
 • De Kelimutu vulkaan met drie gekleurde kratermeren.
 • Rijstvelden in de vorm van een spinnenweb (Lingko fields – Cancar, iets ten westen van Ruteng).

 

Het Komodo National Park

Het Komodo National Park (ook Komodo NP genoemd) is met name bekend vanwege de Komodo Dragon. Deze draakachtige Komodovaranen komen alleen in dit park voor. Een volwassen Komodovaraan is ongeveer drie meter lang en weegt rond de 160 kilo. Het is daarmee de grootste hagedis ter wereld. Bovendien is het één van de oudste diersoorten. Omdat ze ook voor de mens gevaarlijk kunnen zijn, zijn ze alleen te bewonderen in het bijzijn van een parkwachter.

Het Komodo National Park is zowel vanuit het vissersdorp Labuan Bajo (Flores) te bezoeken als vanuit het eiland Lombok.

 

Komodo Dragon in het Komodo National Park - Indonesië

Kelimutu Vulkaan met drie gekleurde meren - Flores, Indonesië

 

De Kelimutu vulkaan

Kelimutu is een vulkaan in de buurt van het dorpje Moni. Kelimutu bestaat uit drie kratermeren. De kleuren van de meren veranderen in de tijd ten gevolge van een chemische reactie in het meer, veroorzaakt door de vulkaangassen.

De lokale gemeenschap beschouwt deze meren als een heilige plaats, namelijk de verblijfplaats van de zielen van de doden. De naam Kelimutu is afgeleid van het lokale woord ´keli´ – wat ´berg´ betekent – en ´Mutu´ – wat ´koken´ betekent.

Het westelijke meer wordt Tiwu Ata Bupu genoemd, ofwel meer van oude mensen. Het centrale meer staat bekend als Tiwu Nuwa Muri Koo Fai, ofwel meer van jonge mannen en vrouwen. Het oostelijke meer wordt Tiwu Ata Polo genoemd, ofwel meer van kwade geesten. Het centrale en oostelijke meer hebben een gedeelde kraterwand, daarnaast hebben ze beide een spectaculaire kleur.

Zowel het Komodo National Park als de Kelimutu vulkaan zijn ´must sees´. Zonder een bezoek aan deze bestemmingen heb je Flores niet echt gezien!

 

 

Excursies en Pakketten

De belangrijkste excursies en pakketten die wij aanbieden zijn (klik op een balk om te openen):

01: 3D/2N Komodo tour (van Flores via Komodo NP naar Lombok)

3D/2N Komodo tour (gecombineerd)

 

Omschrijving Komodo tourPrijzen en vertrekdata

Dag 1, Labuan Bajo (D)

Rond 17:00 uur bent u van harte welkom aan boord. We beginnen goed, namelijk met een feestje. Voor een deel van de mensen aan boord is dit een afscheidsfeest, deze mensen reizen alleen van Lombok naar Flores. Voor u is dit een welkomstfeest, u reist alleen van Flores naar Lombok. Het programma van Flores naar Lombok is anders dan het programma van Lombok naar Flores. Voor mensen die een dergelijke bootreis leuk vinden, is het zeker aan te bevelen om de volledige 5-daagse trip te maken.

Overnachting op de boot.

Eén van de boten die wordt gebruikt voor de Komodo tour

Dag 2, Labuan Bajo – Rinca Island – Gili Laba (B/L/D)

Rond 05:00 uur vertrekken we richting Rinca Island. Rond 06:00 uur kunt u genieten van de zonsopkomst en van het ontbijt. Na aankomst maken we een trekking over het eiland. We proberen natuurlijk om de Komodovaraan te spotten, maar er zijn ook diverse andere diersoorten te bewonderen. Denk onder andere aan herten, wilde buffels, langstaart makaken, wilde varkens en vele soorten vogels. Vergeet niet om ook omhoog te kijken, wellicht ziet u een jonge Komodo Dragon in de bomen!

Vanaf Rinca Island varen we vervolgens naar Gili Laba om te zwemmen en te snorkelen. Daarna varen we verder richting Moyo Island, een natuurreservaat. Diner evenals overnachting op de boot.

 

Komodovaraan in Komodo National Park

Dag 3, Moyo Island – Keramat Island – Mataram – Senggigi (B/L/D)

Rond 08:00 uur arriveren we bij Moyo Island. Na het ontbijt gaan we van boord en lopen langs Labuhan Aji Village naar een waterval. Zie hoe de mensen hier leven en hun dagelijkse activiteiten doen. Relax en zwem in het zoetwatermeertje van de waterval.

We verlaten het eiland rond 12:00 uur om te lunchen en koers te zetten naar Keramat Island. Hier hebben we de mogelijkheid om te zwemmen of het eiland lopend te verkennen.

Tot slot van dit pakket varen we door naar Labuhan Lombok. Na een laatste diner aan boord eindigt deze tour met een busrit naar Mataram of Senggigi.

Waterval op Moyo Island

Pakket: 3D/2N Komodo tour
Prijzen per persoon
Aantal deelnemers
1 2 3 4 5 6+
Slaapplaats op het dek € 161,- € 136,- € 128,- € 123,- € 121,- € 119,-
Slaapplaats in een hut € 213,- € 188,- € 179,- € 175,- € 173,- € 171,-

Deze trip vertrekt ongeveer 6 keer per maand in de maanden april t/m december, vraag ons naar de exacte vertrekdata!

N.B. Dit betreft een boottocht op zee, waardoor we afhankelijk zijn van het weer. In sommige gevallen wordt de tour om veiligheidsredenen kort voor vertrek geannuleerd. In dit geval krijgt u uw geld terug en bieden wij u een zo goed mogelijk alternatief.

Inbegrepen:

 • Alle maaltijden.
 • Al het genoemde vervoer, inclusief parkeer- en havengelden.
 • Het gebruik van een kano, vis- en snorkeluitrusting.

Eveneens inbegrepen bij een slaapplaats op het (overdekte) dek:

 • Matras en kussen.

Eveneens inbegrepen bij een slaapplaats in een (gedeelde) hut met ventilator (geen airco):

 • Bed, matras, kussen, lakens en een handdoek.
 • 1 blikje cola + bier, 1 fles mineraalwater en een snack per dag.

Niet inbegrepen:

 • Entree- en cameragelden Komodo National Park (ca. 350.000,00 IDR ≈ 20,31 EUR per persoon).
 • Alle overige drankjes.
 • Fooien.

De combinatie van reisdiensten die u wordt aangeboden, is een pakketreis in de zin van Richtlijn (EU) 2015/2302.

Bijgevolg kunt u aanspraak maken op alle EU-rechten die voor pakketreizen gelden. DP Reizen is ten volle verantwoordelijk voor de goede uitvoering van de volledige pakketreis.

DP Reizen beschikt ook over de wettelijke verplichte bescherming om u terug te betalen en, indien het vervoer in de pakketreis is inbegrepen, te repatriëren ingeval zij insolvent wordt.

Meer informatie over basisrechten krachtens Richtlijn (EU) 2015/2302.

02: 2D/1N Komodo tour (van Labuan Bajo via Komodo NP naar Labuan Bajo)

2D/1N Komodo tour (privé)

 

Dag 1

Deze 2-daagse tour start met een transfer van de luchthaven of uw hotel in Labuan Bajo naar de pier. Vervolgens nemen we een privé boot en varen we in ongeveer 2½ uur naar Rinca Island. Intussen wordt de lunch geserveerd op de boot.

Op Rinca Island maken we een trekking. We proberen daarmee de Komodo Dragon te spotten. We zullen echter ook diverse andere wilde dieren zien. Denk onder andere aan herten, buffels, langstaart makaken, wilde varkens en diverse soorten vogels. Vergeet niet om ook omhoog te kijken, wellicht ziet u een jonge Komodo Dragon in de bomen!

Indien we ’s morgens rond 08:00 uur vertrekken, is het mogelijk om ook Padar Island te bezoeken. Hier kunt u een flinke heuvel beklimmen met een fantastisch uitzichtpunt.

Diner evenals overnachting op de boot.

 

Padar Island in Komodo National Park

Trekking op Rinca Island in Komodo National Park

Komodo Dragon in Komodo National Park

Dag 2

Na het ontbijt varen we verder naar Komodo Island. Ook hier maken we een trekking en zien we diverse wilde dieren. Met een beetje geluk zien we ook weer de Komodo Dragon!

Vervolgens varen we naar Pink Beach, waar u kunt zwemmen en snorkelen. De koraalriffen zijn hier nog onaangetast, daarnaast zijn er vele kleurrijke tropische vissen. Dit is werkelijk een fantastische snorkellocatie, het is net zoals snorkelen in een zeeaquarium!

We bezoeken ook Manta Point, waar we met een beetje geluk grote mantas voorbij zien zwemmen. Dit kan zowel tijdens het snorkelen als tijdens het varen gebeuren. Na de lunch varen we terug naar Labuan Bajo. Dit pakket eindigt ten slotte met een transfer naar uw hotel in Labuan Bajo.

Inbegrepen:

 • Privé boot, standaard betreft dit een boot zonder airco. Er zijn ook mogelijkheden voor een upgrade naar een boot met airco. Een boot zonder airco is echter prima te doen, u kunt zowel in een hut als op het overdekte dek overnachten.
 • Alle entreegelden evenals alle fees.
 • Service van een parkwachter.
 • Drinkwater, thee, koffie en ook snacks op de boot.
 • 1 ontbijt, 2 lunches en 1 diner.
 • Engels sprekende gids.

Niet inbegrepen:

 • Cameragelden.
 • Alle overige drankjes.
 • Fooien.

Pink Beach in Komodo National Park

Manta Point in Komodo National Park

03: 2D/1N Kelimutu tour (van Ende via Kelimutu naar Maumere)

2D/1N Kelimutu tour

 

Dag 1

We halen u op vanaf de luchthaven in Ende voor een 1½ à 2 uur durende rit naar het Kelimutu National Park. We rijden door een prachtig bergachtig landschap met zowel bochtige wegen, kleine dorpjes als rijstvelden.

Indien de tijd het toe laat, kunnen we ook Penggajawa Beach bezoeken. Naast zand vindt u hier ook vele gekleurde stenen. De stenen zijn overwegend blauw tot turquoise, er zijn ook groene en rode stenen te vinden.

In Wologai Village ziet u vervolgens goed bewaard gebleven traditionele huizen in de lokale architectuur.

Overnachting in Hotel B11 (nabij Moni Village).

 

Dag 2

We vertrekken rond 04:30 uur richting het Kelimutu National Park. Bij aankomst maken we een wandeling van zo’n 1½ kilometer. Vervolgens beklimmen we de 127 treden naar het uitzichtpunt. Net voor zonsopkomst bereiken we het uitzichtpunt, gelegen op een hoogte van 1690 meter boven zeeniveau. Hier kunt u uitgebreid genieten van het spectaculaire uitzicht op de kratermeren. Vervolgens reizen we weer terug naar het hotel. Geniet onderweg zowel van het uitzicht, de rijstterrassen als van de jungle. Het is mogelijk om fotostops te maken of om een wandeling te maken, terwijl de auto op u wacht.

In de middag reizen we door naar Maumere. We passeren Sikka Village, gelegen aan de zuidkust van het eiland. Dit dorp is beroemd vanwege het traditionele weven van ikat en vanwege de uit de 19e eeuw daterende kerk.

We maken een stop bij het prachtige Paga Beach en bij het traditionele Wolowaru Village.

Zonder stops duurt de rit van Moni naar Maumere ongeveer 3 à 3½ uur. De resterende tijd kunt u gebruiken voor het maken van de door u gewenste stops. Het programma eindigt bij Resort M21 (Maumere).

Inbegrepen:

 • Privé auto met Engels sprekende chauffeur.
 • Alle entreegelden en dorpsdonaties.

Niet inbegrepen:

 • Maaltijden en drankjes.
 • Fooien.

 

Wologai Village - Flores, Indonesië

Kelimutu Vulkaan met drie gekleurde kratermeren - Flores, Indonesië

Kerk in Sikka Village - Flores, Indonesië

Paga Beach - Flores, Indonesië

04: ½D Watublapi tour (Maumere)

Watublapi tour

Watublapi is een traditioneel dorp in de bergen en is te bereiken na een half uur rijden vanuit Maumere.

We nemen deel aan een traditionele welkomstceremonie en een demonstratie van een aantal traditionele dansen begeleid door muziek.

Vervolgens zien we het ingewikkelde proces van het weven van Ikat, een oude Indonesische techniek. Het weven van Ikat is in vele dorpen op het eiland Flores te zien. De Ikat patronen worden bepaald door tradities en worden overgedragen van generatie op generatie.

Inbegrepen:

 • Privé auto met Engels sprekende chauffeur.
 • Alle entreegelden en dorpsdonaties.

Niet inbegrepen:

 • Maaltijden en drankjes.
 • Tipgelden.

Watublapi Traditional Village - Flores, Indonesië

Ikat weven in Watublapi Village - Flores, Indonesië

 

 

Hotels & Resorts Flores

Wij kunnen elk willekeurig Hotel of Resort voor u reserveren. Enkele door ons aanbevolen hotels staan hieronder vermeld.

Hotel M01, Labuan Bajo - Flores (Middenklasse Hotel)

Labuan Bajo – Hotel M01

Hotel M01 Onze sterrenclassificatie van Hotel M01 - Labuan Bajo, Flores, Indonesië: 3½ sterren ligt aan het strand van Labuan Bajo, omgeven door de schilderachtige heuvels van het Komodo Nationale Park. U rijdt vanaf het hotel in 10 minuten naar de haven en in 15 minuten naar de luchthaven. Rinca Island is per speedboot in een half uur te bereiken, Komodo Island in een uur. Per gewone boot duurt het ongeveer vier maal zo lang om deze eilanden te bereiken.

Het hotel biedt onder andere een buitenzwembad, een restaurant, gratis WiFi en een prachtig uitzicht op zee. Tevens zijn er heerlijke spa behandelingen beschikbaar.

Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, een eigen balkon, een flatscreen-tv en een minibar. De eigen badkamers hebben een douche of een bad.

U kunt heerlijke wandelingen maken over het witte zandstrand. Daarnaast kunt u ook trainen in het fitnesscentrum. Het hotel heeft tevens een businesscentrum en een arts die 24 uur per dag kan worden opgeroepen.

Hotel M01 - Labuan Bajo, Flores, Indonesië

Superior Room - Hotel M01 - Labuan Bajo, Flores, Indonesië

Hotel B11, Moni Village - Flores (Budget Hotel)

Moni Village – Hotel B11

Hotel B11 Onze sterrenclassificatie van Hotel B11 - Moni Village, Flores, Indonesië: 2½ sterren is mooi en idyllisch gelegen te midden van de jungle en de rijstvelden. Een bergriviertje stroomt langs het resort. Dit kleine eco-resort biedt 21 kamers. Alle kamers hebben een terras met uitzicht op de prachtige tropische tuin, de omliggende jungle of de rijstvelden.

Het hotel ligt net buiten het dorp Moni op een rustige en afgelegen locatie aan de voet van de Kelimutu vulkaan.

Het is een ideale plek voor natuurliefhebbers en wandelaars die een bezoek willen brengen aan de 3 gekleurde kratermeren van de vulkaan. Verken de unieke flora en fauna van het Mount Kelimutu National Park. U kunt daarnaast ook wandelingen maken naar de omliggende traditionele dorpen, de waterval en de warmwaterbronnen.

U heeft de keuze tussen een bungalow, een duplex-bungalow of een standaard kamer. De bungalows zijn niet heel ruim, maar erg sfeervol ingericht. De badkamer is inpandig, maar wel buiten (wel muren maar geen dak). Met wat geluk kunt u tijdens het douchen de apen in de bomen zien zitten. De duplex-bungalows betreffen 2 aan elkaar geschakelde bungalows met tussendeur, waardoor ze ideaal zijn voor families. De standaard kamers zijn eenvoudiger, maar toch prima. De badkamer is hier gewoon binnen. Alle kamers beschikken over een douche met warm water.

Hotel B11 - Moni Village, Flores, Indonesië

Bungalow - Hotel B11 - Moni Village, Flores, Indonesië

Resort M21, Maumere - Flores (Middenklasse Hotel)

Maumere – Resort M21

Resort M21 Onze sterrenclassificatie van Resort M21 - Maumere, Flores, Indonesië: 3 sterren betreft een kleinschalig resort, gelegen aan het rustige strand Waiara op slechts 20 minuten van het vliegveld Maumere. Waiara is een klein vissersdorp met een prachtig uitzicht over Maumere Bay. De baai is omgeven door vulkanen en bergen. De levendige wateren zitten vol met schitterende koralen en glinsterende vissen.

Ooit werd Maumere Bay beschouwd als de meest afwisselende plek op aarde, maar dat was voor dat het werd verwoest door een aardbeving in 1992. Momenteel is Maumere Bay goed op weg naar een volledig herstel en biedt het onder andere een aantal uitstekende en interessante snorkel- en duiklocaties.

Pak je snorkelspullen (of huur ze via het resort) en geniet van de koralen en vissen aan de voorkant van het resort. Je hebt hier werkelijk een fantastische snorkellocatie pal voor het resort. Of geniet van het strand, ga zwemmen of kajakken in de rustige baai.

U verblijft in de meeste gevallen in (de helft van) een duplex bungalow. De kamers zijn zeer ruim opgezet en bieden zowel een ventilator als airconditioning. Daarnaast heeft u de beschikking over een groot terras. Voor gezinnen behoort twee aan elkaar grenzende kamers (een volledige duplex bungalow) ook tot de mogelijkheden.

Resort M21 - Maumere, Flores, Indonesië

Resort M21 - Maumere, Flores, Indonesië

 

 

Vervoer Flores

Wij kunnen elke willekeurige transfer op Flores voor u regelen. Daarnaast kunnen we ook een reservering maken voor de benodigde binnenlandse vlucht van en naar Flores. Klik op een balk voor meer informatie.

Transfer

Wij kunnen onder andere de volgende transfers voor u regelen:

 • Een transfer van de luchthaven ofwel de pier naar uw hotel. Uiteraard is een transfer in omgekeerde richting ook mogelijk.
 • Een transfer van de ene naar een andere bestemming op het eiland Flores. Eventueel kan de transfer worden gecombineerd met het bezoeken van een of meerdere bezienswaardigheden.

In de meeste gevallen betreffen deze transfers privé transfers.

Transfer van uw hotel op Flores naar een andere bestemming op Flores

Vlucht

Het eiland Flores heeft meerdere luchthavens. Er is een luchthaven in zowel Labuan Bajo, Ende als Maumere.

Wij kunnen onder andere de volgende binnenlandse vluchten voor u reserveren. Een vlucht van:

 • Bali naar Labuan Bajo, Ende of Maumere.
 • Jakarta naar Labuan Bajo.
 • Labuan Bajo naar Ende.

Uiteraard is een vlucht in omgekeerde richting ook mogelijk. In de meeste gevallen is 20 kg ruimbagage + 7 kg handbagage per persoon inbegrepen.

Vlucht van Flores naar een andere bestemming in Indonesië

 

 

Handige Wetenswaardigheden

Klimaat / Aanbevolen en Beste Reistijd

Klimaat Flores

Het weer op Flores is vergelijkbaar met het weer in de op West-Timor gelegen stad Kupang. Met het tropische klimaat is het gedurende het hele jaar aangenaam op Flores. Het droge seizoen loopt van april tot en met november. Dit wordt door de meeste mensen dan ook beschouwd als de beste reistijd. In december tot en met maart is het de moessonperiode, waardoor het flink kan regenen. Meestal betreft het korte, hevige buien aan het einde van de dag of in de nacht. Ook in de moessonperiode is het overdag vaak gewoon zonnig. Ten gevolge van de hoeveelheid neerslag is de natuur in de moessonperiode op z’n mooist. Het is dus helemaal niet zo’n gek idee om juist in de moessonperiode naar Flores te gaan!

Aanbevolen en Beste Reistijd

Aanbevolen reistijd: gehele jaar.
Beste reistijd: april – november.

Klimaatgegevens Kupang - West Timor, Indonesië

Video

Video Flores en Komodo National Park