Ter introductie beginnen wij met een video over het prachtige en veelzijdige land Indonesië.
Algemene informatie over Indonesië
Algemeen
Indonesië is een republiek in Zuidoost-Azië. Het betreft de grootste eilandstaat ter wereld, de archipel bestaat namelijk uit 13.500 à 18.500 eilanden. Dit biedt oneindig veel mogelijkheden voor een geweldige vakantie. U vindt namelijk nergens zoveel afwisseling als in deze eilandstaat! Geen eiland is immers hetzelfde, alle eilanden hebben hun eigen karakter en charme.
Qua landoppervlakte is het land bijna 46 maal zo groot als Nederland en ruim 62 maal zo groot als België. Het land heeft ongeveer 260 miljoen inwoners.
Indonesië, de Gordel van Smaragd
Indonesië wordt ook wel de ‘Gordel van Smaragd‘ genoemd. Dit geeft uitstekend de pracht van de natuur weer in de Indonesische archipel. Het natuurschoon en de variatie daarin zult u niet snel vergeten. Bergen, vulkanen, rijstterrassen, oerwouden en een prachtige onderwater wereld, het is allemaal te vinden in dit unieke land!
Het land is niet alleen rijk aan natuur, maar ook aan kunst en cultuur. De bevolking van de vele eilanden is overal verschillend. De gewoonten, de cultuur en zelfs de regionale talen verschillen van elkaar. De danskunst evenals de schilderkunst en de beeldhouwkunst, alles is anders…
Ook de flora en fauna is zeer afwisselend. Het tropische klimaat is een paradijs voor de vele soorten planten en dieren. Denk bijvoorbeeld aan de grootste bloem ter wereld – de Rafflesia Arnoldii – die onder andere te vinden is op Sumatra en in Kalimantan (Borneo). En wat de fauna betreft, denk bijvoorbeeld aan de neushoorn, de komodovaraan, de orang oetan, tijgers, olifanten, kangoeroe’s en vele vogelsoorten, waaronder de Paradijsvogel.
Deze grote verscheidenheid in Indonesië toont aan dat er veel potentieel is voor het toerisme. De prachtige archipel verdient het om bovenaan op uw bucket list te worden geplaatst. Bijna iedereen kent Bali als een toeristische bestemming, maar er zijn nog vele andere mogelijkheden. Ga Indonesië ontdekken met DP Reizen! Voor een onbezorgde, geweldige en onvergetelijke vakantie!
Bestemmingen Indonesië
SumatraJavaKalimantan (Borneo)Sulawesi (Celebes)Kleine Soenda-eilanden (Bali en Nusa Tenggara)MolukkenPapoea
Sumatra: Foto’s volgen nog.
Java: Foto’s volgen nog.
Kalimantan (Borneo): Foto’s volgen nog.
Sulawesi (Celebes): Foto’s volgen nog.
Klik op een foto om naar de desbetreffende bestemming in Indonesië te gaan.
Molukken: Foto’s volgen nog.
Papoea: Foto’s volgen nog.
Handige wetenswaardigheden over Indonesië
Tijdsverschil
Tijdsverschil Indonesië
In Indonesië zijn er 3 verschillende tijdzones:
Sumatra, Java en West- en Centraal-Kilamantan (Borneo). In deze gebieden is het tijdens onze zomertijd 5 uur later, tijdens onze wintertijd 6 uur (zie tijd Jakarta).
Oost- en Zuid-Kilamantan (Borneo), de Kleine Soenda-eilanden (Bali & Nusa Tanggara) en Sulawesi (Celebes). In deze gebieden is het tijdens onze zomertijd 6 uur later, tijdens onze wintertijd 7 uur (zie tijd Bali).
De Molukken en Papoea. In deze gebieden is het tijdens onze zomertijd 7 uur later, tijdens onze wintertijd 8 uur (zie tijd Ambon).
In het algemeen kan worden gesteld dat er in Indonesië zonder problemen kan worden gereisd.
Reisdocumenten
Reisdocumenten Indonesië
Voor toeristen met o.a. een Nederlands of een Belgisch paspoort is het voor een verblijf in Indonesië tot en met 30 dagen niet nodig om vooraf een visum aan te vragen. Wel dient u bij aankomst aan te kunnen tonen dat u het land binnen 30 dagen zult verlaten. Dit kan bijvoorbeeld door uw retourticket te laten zien. Daarnaast geldt dat u alleen kunt arriveren en vertrekken via één van de belangrijkste luchthavens, zeehavens of landsgrenzen. Al deze punten zijn voorzien van een immigratie controlepunt.
Wilt u langer dan 30 dagen blijven, dan dient u vooraf een visum te regelen. Wij kunnen een Visa-on-Arrival voor u regelen, daarnaast kunt u ook zelf een visum regelen via de Indonesische ambassade in Den Haag of Brussel. Zie verder visa4indonesia.nl of indonesia.diplomatie.belgium.be. Nadere informatie over visa kunt u vinden op o.a. visum.nl.
Uw paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn tot na de aankomstdatum in het land.
De meeste geldautomaten in het land accepteren alleen bankpassen met een Cirrus en/of Maestro logo en creditcards. De creditcard wordt vooral bij hotels en resorts in grote steden goed geaccepteerd. Voor betaling met een creditcard worden vaak extra kosten in rekening gebracht. Tevens heb je in de meeste gevallen een pincode nodig.
Medische zorg en reizigersvaccinaties
Medische zorg Indonesië en reizigersvaccinaties
De medische sector in Indonesië is minder ontwikkeld dan dat wij dat zijn gewend in Europa, hetgeen logisch is voor een ontwikkelingsland. In de steden kunt u in geval van ziekte naar een huisarts gaan, of naar de hoteldokter (hotels hebben vaak een hoteldokter). In elke grotere plaats is er een ziekenhuis, maar de medische zorg in privéklinieken is vaak van betere kwaliteit.
Buiten de grote steden is de gezondheidszorg beperkt. In vrijwel elk dorp is er echter wel een eigen gezondheidscentrum. Reizigers wordt geadviseerd om een goede reisverzekering af te sluiten die ook de kosten van een eventuele repatriëring dekt.
Het klimaat in Indonesië is een tropisch klimaat waardoor er sprake is van vrij hoge temperaturen. Daarnaast heerst er een vrij hoge luchtvochtigheid en in sommige perioden valt er veel neerslag.
De gemiddelde temperatuur in het land bedraagt zo’n 26 à 27 graden Celsius. Overdag is het wat warmer en ‘s nachts wat kouder. De temperatuur verandert nauwelijks in de loop van het jaar, de hoeveelheid neerslag daarentegen wel. In het grootste deel van het land is er in onze winterperiode sprake van een regenseizoen, terwijl er in onze zomerperiode in de meeste gevallen sprake is van een droger seizoen.
Het zeewater is gemiddeld zo’n 29 graden Celsius (+/- 1 graad Celsius).
Het grootste gedeelte van Indonesië valt net buiten de aanvoerroute van orkanen, waardoor de kans vrij klein is dat het land wordt getroffen door een orkaan. De grootste kans op een orkaan is op de eilanden Timor, Roti, Soemba en Papoea. In Sumatra, Java, Kalimantan (Borneo) en Sulawesi (Celebes) is de kans op een orkaan daarentegen vrijwel nihil. Wel kan er flinke overlast zijn door regen en wind die door actieve fronten in de regio worden aangevoerd.
Klimaatgrafieken
Onder onderstaande tabs vindt u klimaatgrafieken van een aantal belangrijke plaatsen in Indonesië. Dit geeft een handig overzicht met betrekking tot het klimaat in de eilandstaat.