Indonesië ontdekken met DP Reizen

Introductie Indonesië met videoVlag Indonesië

Ter introductie beginnen wij met een video over het prachtige en veelzijdige land Indonesië.

Algemene informatie over Indonesië

Algemeen

Indonesië is een republiek in Zuidoost-Azië. Het betreft de grootste eilandstaat ter wereld, de archipel bestaat namelijk uit 13.500 à 18.500 eilanden. Dit biedt oneindig veel mogelijkheden voor een geweldige vakantie. U vindt namelijk nergens zoveel afwisseling als in deze eilandstaat! Geen eiland is immers hetzelfde, alle eilanden hebben hun eigen karakter en charme.

Qua landoppervlakte is het land bijna 46 maal zo groot als Nederland en ruim 62 maal zo groot als België. Het land heeft ongeveer 260 miljoen inwoners.

Indonesië, de Gordel van Smaragd

Indonesië wordt ook wel de ‘Gordel van Smaragd‘ genoemd. Dit geeft uitstekend de pracht van de natuur weer in de Indonesische archipel. Het natuurschoon en de variatie daarin zult u niet snel vergeten. Bergen, vulkanen, rijstterrassen, oerwouden en een prachtige onderwater wereld, het is allemaal te vinden in dit unieke land!

Het land is niet alleen rijk aan natuur, maar ook aan kunst en cultuur. De bevolking van de vele eilanden is overal verschillend. De gewoonten, de cultuur en zelfs de regionale talen verschillen van elkaar. De danskunst evenals de schilderkunst en de beeldhouwkunst, alles is anders…

Ook de flora en fauna is zeer afwisselend. Het tropische klimaat is een paradijs voor de vele soorten planten en dieren. Denk bijvoorbeeld aan de grootste bloem ter wereld – de Rafflesia Arnoldii – die onder andere te vinden is op Sumatra en in Kalimantan (Borneo). En wat de fauna betreft, denk bijvoorbeeld aan de neushoorn, de komodovaraan, de orang oetan, tijgers, olifanten, kangoeroe’s en vele vogelsoorten, waaronder de Paradijsvogel.

Deze grote verscheidenheid in Indonesië toont aan dat er veel potentieel is voor het toerisme. De prachtige archipel verdient het om bovenaan op uw bucket list te worden geplaatst. Bijna iedereen kent Bali als een toeristische bestemming, maar er zijn nog vele andere mogelijkheden. Ga Indonesië ontdekken met DP Reizen! Voor een onbezorgde, geweldige en onvergetelijke vakantie!

Bestemmingen Indonesië

SumatraJavaKalimantan (Borneo)Sulawesi (Celebes)Kleine Soenda-eilanden (Bali en Nusa Tenggara)MolukkenPapoea

Sumatra: Foto’s volgen nog.

Java: Foto’s volgen nog.

Kalimantan (Borneo): Foto’s volgen nog.

Sulawesi (Celebes): Foto’s volgen nog.

Klik op een foto om naar de desbetreffende bestemming in Indonesië te gaan.

Waterpaleis Tirta Gangga (Tirtagangga) - Bali, Indonesië
Gili Meno - Eén van de Gili Eilanden - Lombok, Indonesië
Gili Nanggu - Lombok, Indonesië
Duiken rond Gili Trawangan - Lombok, Indonesië
Gunung Rinjani, een vulkaan op Lombok, Indonesië
Drie gekleurde kratermeren van Mount Kelimutu - Flores, Indonesië
Komodovaranen - Komodo National Park, Flores, Indonesië
Wae Rebo - een traditioneel dorp in Flores, Indonesië
Bali Barat National Park - West Bali, Indonesië
Jatiluwih Rijstterrassen - Bali, Indonesië
Mount Agung, een vulkaan die je kunt beklimmen - Bali, Indonesië
Nusa Penida Island - Bali, Indonesië
Pura Ulun Danu Bratan - Bali, Indonesië
Raften / White Water Rafting - Bali, Indonesië
Waterpaleis Tirta Gangga (Tirtagangga) - Bali, Indonesië
Gili Meno - Eén van de Gili Eilanden - Lombok, Indonesië
Gili Nanggu - Lombok, Indonesië
Duiken rond Gili Trawangan - Lombok, Indonesië
Gunung Rinjani, een vulkaan op Lombok, Indonesië
Drie gekleurde kratermeren van Mount Kelimutu - Flores, Indonesië
Komodovaranen - Komodo National Park, Flores, Indonesië
Wae Rebo - een traditioneel dorp in Flores, Indonesië
Bali Barat National Park - West Bali, Indonesië
Jatiluwih Rijstterrassen - Bali, Indonesië

Molukken: Foto’s volgen nog.

Papoea: Foto’s volgen nog.

Handige wetenswaardigheden over Indonesië

Tijdsverschil

Tijdsverschil Indonesië

In Indonesië zijn er 3 verschillende tijdzones:

  • Sumatra, Java en West- en Centraal-Kilamantan (Borneo). In deze gebieden is het tijdens onze zomertijd 5 uur later, tijdens onze wintertijd 6 uur (zie tijd Jakarta).
  • Oost- en Zuid-Kilamantan (Borneo), de Kleine Soenda-eilanden (Bali & Nusa Tanggara) en Sulawesi (Celebes). In deze gebieden is het tijdens onze zomertijd 6 uur later, tijdens onze wintertijd 7 uur (zie tijd Bali).
  • De Molukken en Papoea. In deze gebieden is het tijdens onze zomertijd 7 uur later, tijdens onze wintertijd 8 uur (zie tijd Ambon).

Tijdzones Indonesië

Reisadvies

Reisadvies Indonesië

In Europa geeft elk land zijn eigen reisadviezen af, waardoor er veel verschillende adviezen worden gegeven. De belangrijkste reisadviezen Indonesië vindt u via de links
reisadvies volgens Nederland, reisadvies volgens België en reisadvies volgens Groot Britannië.

Ter vergelijk tevens links van dezelfde landen met betrekking tot de veiligheidssituatie in eigen land. Zie het actuele dreigingsniveau Nederland, het actuele dreigingsniveau België en het actuele dreigingsniveau Groot Britannië.

In het algemeen kan worden gesteld dat er in Indonesië zonder problemen kan worden gereisd.

Reisdocumenten

Reisdocumenten Indonesië

Voor toeristen met o.a. een Nederlands of een Belgisch paspoort is het voor een verblijf in Indonesië tot en met 30 dagen niet nodig om vooraf een visum aan te vragen. Wel dient u bij aankomst aan te kunnen tonen dat u het land binnen 30 dagen zult verlaten. Dit kan bijvoorbeeld door uw retourticket te laten zien. Daarnaast geldt dat u alleen kunt arriveren en vertrekken via één van de belangrijkste luchthavens, zeehavens of landsgrenzen. Al deze punten zijn voorzien van een immigratie controlepunt.

Wilt u langer dan 30 dagen blijven, dan dient u vooraf een visum te regelen. Wij kunnen een Visa-on-Arrival voor u regelen, daarnaast kunt u ook zelf een visum regelen via de Indonesische ambassade in Den Haag of Brussel. Zie verder visa4indonesia.nl of indonesia.diplomatie.belgium.be. Nadere informatie over visa kunt u vinden op o.a. visum.nl.

Uw paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn tot na de aankomstdatum in het land.

Geldzaken

Geldzaken Indonesië

De munteenheid in Indonesië is de Indonesische Rupiah (IDR). Op dit moment geldt: 1,00 EUR = 17.230,00 IDR en 1.000.000,00 IDR = 58,04 EUR. (De wisselkoersen worden 1 maal per dag bijgewerkt). Zie ook het historische verloop van de wisselkoers tussen de Euro en de Indonesische Rupiah volgens de ECB.

De meeste geldautomaten in het land accepteren alleen bankpassen met een Cirrus en/of Maestro logo en creditcards. De creditcard wordt vooral bij hotels en resorts in grote steden goed geaccepteerd. Voor betaling met een creditcard worden vaak extra kosten in rekening gebracht. Tevens heb je in de meeste gevallen een pincode nodig.

Bankbiljetten Indonesische Rupiah (IDR)

Medische zorg en reizigersvaccinaties

Medische zorg Indonesië en reizigersvaccinaties

De medische sector in Indonesië is minder ontwikkeld dan dat wij dat zijn gewend in Europa, hetgeen logisch is voor een ontwikkelingsland. In de steden kunt u in geval van ziekte naar een huisarts gaan, of naar de hoteldokter (hotels hebben vaak een hoteldokter). In elke grotere plaats is er een ziekenhuis, maar de medische zorg in privéklinieken is vaak van betere kwaliteit.

Buiten de grote steden is de gezondheidszorg beperkt. In vrijwel elk dorp is er echter wel een eigen gezondheidscentrum. Reizigers wordt geadviseerd om een goede reisverzekering af te sluiten die ook de kosten van een eventuele repatriëring dekt.

Voor reizigersvaccinaties e.d. kunt u contact opnemen met de plaatselijke GGD of uw huisarts. Daarnaast is er natuurlijk ook veel informatie te vinden op internet. De officiële richtlijnen voor Nederland kunt u vinden op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). De officiële richtlijnen voor België kunt u vinden op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Qua malaria zijn de adviezen niet overal hetzelfde, zie o.a. de kaart met malariagebieden van Vaccinaties op reis en de kaart met malariagebieden van Fit for Travel. Ons inziens geeft de kaart van Fit for Travel de situatie het beste weer, deze is immers meer gedetailleerd.

Klimaat

Klimaat Indonesië

Algemeen

Het klimaat in Indonesië is een tropisch klimaat waardoor er sprake is van vrij hoge temperaturen. Daarnaast heerst er een vrij hoge luchtvochtigheid en in sommige perioden valt er veel neerslag.

De gemiddelde temperatuur in het land bedraagt zo’n 26 à 27 graden Celsius. Overdag is het wat warmer en ’s nachts wat kouder. De temperatuur verandert nauwelijks in de loop van het jaar, de hoeveelheid neerslag daarentegen wel. In het grootste deel van het land is er in onze winterperiode sprake van een regenseizoen, terwijl er in onze zomerperiode in de meeste gevallen sprake is van een droger seizoen.

Het zeewater is gemiddeld zo’n 29 graden Celsius (+/- 1 graad Celsius).

Het grootste gedeelte van Indonesië valt net buiten de aanvoerroute van orkanen, waardoor de kans vrij klein is dat het land wordt getroffen door een orkaan. De grootste kans op een orkaan is op de eilanden Timor, Roti, Soemba en Papoea. In Sumatra, Java, Kalimantan (Borneo) en Sulawesi (Celebes) is de kans op een orkaan daarentegen vrijwel nihil. Wel kan er flinke overlast zijn door regen en wind die door actieve fronten in de regio worden aangevoerd.

Klimaatgrafiek Indonesië (gemiddelde waarden over het hele land)

Klimaatgrafieken

Onder onderstaande tabs vindt u klimaatgrafieken van een aantal belangrijke plaatsen in Indonesië. Dit geeft een handig overzicht met betrekking tot het klimaat in de eilandstaat.

SumatraJavaKalimantan (Borneo)Kleine Soenda-eilanden (o.a. Bali)Sulawesi (Celebes)Molukken & Papoea

Sumatra

Klimaatgrafiek Medan - Sumatra, Indonesië. Grafiek met gegevens over het klimaat in Medan.

Klimaatgrafiek Padang - Sumatra, Indonesië. Grafiek met gegevens over het klimaat in Padang.

Klimaatgrafiek Palembang - Sumatra, Indonesië. Grafiek met gegevens over het klimaat in Palembang.

Java

Klimaatgrafiek Jakarta - Java, Indonesië. Grafiek met gegevens over het klimaat in Jakarta.

Klimaatgrafiek Yogyakarta - Java, Indonesië. Grafiek met gegevens over het klimaat in Yogyakarta.

Klimaatgrafiek Surabaya - Java, Indonesië. Grafiek met gegevens over het klimaat in Surabaya.

Kalimantan (Borneo)

Klimaatgrafiek Pontianak - Kalimantan (Borneo), Indonesië. Grafiek met gegevens over het klimaat in Pontianak.

Klimaatgrafiek Banjarmasin - Kalimantan (Borneo), Indonesië. Grafiek met gegevens over het klimaat in Banjarmasin.

Klimaatgrafiek Balikpapan - Kalimantan (Borneo), Indonesië. Grafiek met gegevens over het klimaat in Balikpapan.

Kleine Soenda-eilanden (o.a. Bali)

Klimaatgrafiek Denpasar - Bali, Indonesië. Grafiek met gegevens over het klimaat in Denpasar.

Klimaatgrafiek Mataram - Lombok, Indonesië. Grafiek met gegevens over het klimaat in Mataram.

Klimaatgrafiek Kupang - Oost-Nusa Tenggari, Indonesië. Grafiek met gegevens over het klimaat in Kupang.

Sulawesi (Celebes)

Klimaatgrafiek Makassar - Sulawesi, Indonesië. Grafiek met gegevens over het klimaat in Makassar.

Klimaatgrafiek Palu - Sulawesi, Indonesië. Grafiek met gegevens over het klimaat in Palu.

Klimaatgrafiek Manado - Sulawesi, Indonesië. Grafiek met gegevens over het klimaat in Manado.

Molukken & Papoea

Klimaatgrafiek Ambon - Molukken, Indonesië. Grafiek met gegevens over het klimaat in Ambon.

Klimatogram Sorong - Papoea, Indonesië. Grafiek met gegevens over het klimaat in Sorong.

Klimaatgrafiek Jayapura - Papoea, Indonesië. Grafiek met gegevens over het klimaat in Jayapura.

Kaart

Kaart Indonesië

Klik op de afbeelding voor een grotere kaart van Indonesië.